Månaden April, i Missionens Tidsålders år 2009

"Men när detta begynner ske, då må ni resa er upp och upplyfta era huvuden, ty då nalkas er förlossning." (Luk. 21:28)

Bibelstudier om Jesu tillkommelse, del 2

Ändetidens tre uppryckelser

Det finns de som reagerar mot tanken på flera upptaganden. Jesu tillkommelse omfattar bara ett enda upptagande, menar de. Allt annat blir för svårt att förstå.

Men i Upp. 10:11-12 skildras ett upptagande, som inte är detsamma som det sista upptagandet. De två vittnena uppväcks från döden, och tas upp till himlen, någon gång under vedermödan. Att de är få till antalet gör ingen skillnad. Det är helt klart ett upptagande, precis av samma slag som det församlingen skall vara med om. Så visst sker det fler än ett upptagande. Och därmed faller argumentet om att "det kan bara vara ett upptagande". Gud tar upp vem han vill när han vill.

Bibeln talar om ganska många sådana upptaganden. Det första var Enoks. Han togs bort ensam, och räddades långt före Noa och hans familj. Sedan har vi Elias, som for till himlen i en eldsvagn. Därefter Jesus. Och kanhända skall också de heliga som uppstod vid Jesu död räknas in. För de gick väl knappast och lade sig i gravarna igen. Vi har alltså 3 eller 4 "raptures" hittills, i den heliga historien. Så varför skulle då tanken på några till i ändens tid vara så svår att stå ut med? (Dessutom: alla togs de upp till himlen.)

När jag räknar får jag det till tre uppryckelser i ändens tid. Först församlingens uppryckelse, före vedermöda och domsbasuner, sedan de två vittnenas uppryckelse, någon gång under vedermödan, antingen i mitten eller nära inpå slutet. Och sist vedermödans heligas uppryckelse (eller församlande), efter den tiden.

Jag tycker inte det känns speciellt svårt eller krångligt att se detta.


Egentligen har ju alla tribbarna rätt: Det kommer att ske en pretrib rapture, en midtrib, och en posttrib. Full poäng för församlingen alltså, men inte för var och en.
___

 

 

 

Bibelställen om uppståndelser och upptaganden:

 


Bibelstudier om Jesu tillkommelse
Del 1. Är läran om "det stora avfallet" en falsk lära? | Del 3. Mer om myten om "det stora avfallet"


 

Jesus

frälsar oss från vredesdomen

 


 

 

Morgondagen har ingen sett

IDAG

är frälsningens dag