, lördagen den 09 september 2000, kl. 00:48: |
Sara Ejnefjäll (lördagen den 9 september 2000, kl. 00:48)
Hej,
Undrar om du vet vad Jona-tecknet i Matteusevanlgeliet(tror jag) handlar om. Hur kan verserna tolkas?
, söndagen den 10 september 2000, kl. 01:50: |
Sara, jag känner inte till någon annan förklaring än den Jesus själv ger om Jonatecknet:
29. Men när folket strömmade till tog han till orda och sade: "Detta släkte är ett ont släkte. Det begär ett tecken, men intet annat tecken skall givas det än Jonas' tecken.
30. Ty såsom Jonas blev ett tecken för nineviterna, så skall ock Människosonen vara ett tecken för detta släkte.
31. Drottningen av Söderlandet skall vid domen träda fram tillsammans med detta släktes män och bliva dem till dom. Ty hon kom från jordens ända för att höra Salomos visdom; och se, här är vad som är mer än Salomo.
32. Ninevitiska män skola vid domen träda fram tillsammans med detta släkte och bliva det till dom. Ty de gjorde bättring vid Jonas' predikan; och se, här är vad som är mer än Jonas. (Luk. 11)
Jesus menar att Guds budskap kan och skall tas emot utan att man behöver begära något yttre tecken. Ordet i sig självt är nog för att väcka en ärlig själ till sinnesändring.
Profeten Jonas budskap blev hörsammat av nineviterna, trots att han inte gjorde ett enda tecken inför dem. De som begär tecken för att kunna tro borde lära sig av Nineves befolkning, och av drottningen av Saba, som kom från jordens ände enbart för att höra kung Salomos visdom. Hur mycket mer borde då inte Jesu samtid ha lyssnat till hans visdom?
I stället begärde de tecken, men inte ens när de fick tecknen trodde de. De ville alltså inte tro, och tecknen de begärde var bara ursäkter för att undkomma Ordets omedelbara kallelse till omvändelse.
___
Administrator's Control Panel -- Board Moderators Only Administer Page |